Vores velfærdssamfund bliver i stigende grad digitaliseret, men der er brug for nye konkrete initiativer, hvis digitaliseringen skal komme alle borgere til gode. En fjerdedel af den voksne befolkning har udfordringer, når de kontakter myndighederne via digitale platforme. Gruppen af eksperter og forskere har netop overdraget deres visioner for digitaliserings- og ligestillingsminister minister Marie Bjerrre (V).
Ekspertgruppens konklusioner er blandt andet, at beslutninger vedrørende offentlig digitalisering skal træffes på et velunderbygget og transparant grundlag, så det er let at få indblik i omkostninger og konsekvenser ved forskellige løsninger. Borgeren skal være i centrum i digitaliseringen, det er vigtigt for at alle, uanset alder, sprogevner, funktionsevner og køn, kan se sig selv i fremtidens Danmark. Derfor skal udviklingen af nye digitale løsninger i højere grad gøre brug af borgernes viden om brugen af digitale systemer ved at lytte til deres erfaringer med og ønsker til digitalisering. Der skal desuden være let adgang til alternativer til det digitale, som er velfungerende og opleves som værdige af borgeren selv.
”Digitaliseringen af den offentlige sektor er kommet ud af trit med borgerne. Vi forsøger med en række principper og konkrete forslag at vise politikerne, hvordan fremtidens digitalisering kan se ud. En digital førerposition bør indebære at en basal velfærdsværdi, som fx lige adgang og muligheder til offentlige services, ikke undermineres, men bakkes op af den digitale udvikling.”
Ekspertgruppen fremhæver også, at myndighederne skal stille krav til leverandører. At indføre love der stiller forpligtende krav til myndigheder, vil gøre det nemmere for myndighederne at stille krav til deres samarbejdspartnere og leverandører. På den måde kan en hensigtsmæssig digitalisering indføres i hele digitaliseringsprocessen.
Ud over Brit Ross Winthereik fra DTU Management, omfatter initiativtagerne Rikke Frank, Institut for Menneskerettigheder, Grit Munk, IDA, Søren Skaarup, IT-Universitet, Birgitte A. Eiriksson, Justitia, Johan Busse, Dataetisk råd, Ole Tange, Prosa, Mads Samsing, HK, og Birgitte Kofod, DataEthics.
Læs hele forslaget her