Konference: Virksomhedernes medansvar for borgernær og inkluderende digitalisering

Konferencen "Virksomhedernes medansvar for borgernær og inkluderende digitalisering," der fandt sted den 15. november 2023 på Danmarks Tekniske Universitet, samlede et bredt spektrum af deltagere fra virksomheder, myndigheder, civilsamfund, forskere, berørte grupper og politikere.

Tre deltager fra Landsforeningen af Væresteder, som deltog i konferencen.

Konferencen havde til formål at udforske og adressere udfordringerne og mulighederne i den digitale æra, særligt med fokus på virksomhedernes medansvar for borgernær, digital inklusion. Med omkring 80 tilmeldte, trods frafald på grund af sygdom, blev konferencen et vigtigt forum for dialog og debat på tværs af brancher om nødvendigheden af at sætte borgerne i centrum for digitaliseringen af velfærdsstaten, især med hensyn til dem, der står over for udfordringer med obligatorisk, digital selvbetjening.

Højdepunkterne fra programmet inkluderede: Sessioner, der behandlede emnet digital eksklusion, med indsigter fra både borgerperspektiver og fagfolk. Diskussioner om praktiske løsninger på digital eksklusion med bidrag fra forskellige organisationer og virksomheder. En paneldebat, der fremmede en tværfaglig dialog om digital inklusion.

Oplægsholdere var: Anders Bjarklev, Rektor for DTU, åbnede konferencen med en introduktion. Jakob Sorgenfri Kjær, journalist ved Politiken, bidrog med sit perspektiv og fungerede også som moderator for panelet. Brit Winthereik, Professor ved DTU, bidrog til åbnings- og paneldiskussionen. Tabita Nyberg Hansen fra Projekt Udenfor delte indsigt om digital eksklusion. Flemming Georg Meier, studielektor, DPU, Århus Universitet og aktiv i Dansk Blindesamfund gav som borgerrepræsentant et personligt perspektiv på digital eksklusion. Rikke Former delte sit vidnesbyrd som borger og pårørende i gråzonen mellem nødvendighed og usynlighed. Hovedtaler Sofia Ranchordas, Tilburg University, The Netherlands & LUISS Guido Carli, Italy talte om “rehumanisering af den digitale velfærdsstat.” Marika Sabro fra Landsforeningen af Væresteder diskuterede praktiske løsninger på digital eksklusion. Gry Nergård, Direktør hos Finans Norge, bidrog med et industrielt perspektiv.
Paneldebatten blev modereret af Jacob Sorgenfri Kjær, journalist ved Politiken med deltagerner Ditte Rejnholdt Rudolfsen, Sekretariatsleder, SUMH, ungdomsliv - med handicap og Rikke Frank Jørgensen, seniorforsker, Dansk Institut for Menneskerettigheder og Andreas Holbak Espersen, Digitaliseringspolitisk chef, DI - Dansk Industri.

Et afgørende resultat af konferencen var etableringen af nye kontakter på tværs af brancher og mellem civilsamfundet og forskellige organisationer. Der blev sået frø til fremtidige samtaler og udforsket nye samarbejdspotentialer. Især blev der lagt vægt på den ofte skjulte viden fra berørte borgergrupper, hvilket gav vigtige perspektiver og indsigter. Virksomhederne bidrog også væsentligt med input om udfordringerne ved at integrere inklusion i deres arbejde, især når det gælder begrænsede ressourcer. Denne ærlige dialog belyste kompleksiteten og nødvendigheden af samarbejde på tværs af sektorer for at skabe mere inkluderende digitale løsninger.

Konferencen understregede dermed vigtigheden af et fortsat fokus på digital inklusion og et bredt samarbejde for at sikre, at digitale løsninger bliver mere tilgængelige og borgernære, hvilket er afgørende for udviklingen af fremtidens velfærdssamfund.

Aflyttet har lavet en specialudgave - en podcast fra konference på DTU, der kan lyttes her.